Priča s klanjskog joga. U tamošnjem klubu trenira i dvadesetak mladih boćarica i boćara

Dolazak proljeća i povratak na jog veseli ne samo članove BK-a Sv. Rok, već i majhane boćarice i boćare iz Klane koji su u samo godinu dana postojanja škole boćanja već ostvarili zapažene rezultate

Vrijeme je rano, sunčano, ali prohladno poslijepodne, mjesto je klanjski jog, atmosfera prijateljska, a igraći tempo u usponu. Na brzinski sazvanom treningu mladi članovi Boćarskog kluba Sveti Rok vježbaju svoj mot, prvo koštanje, onda i izbijanje, sve pod budnim okom klupskih seniora čiji se savjet pozorno sluša. Kako kažu predsjednik kluba Herman Sušnik i trener Franko Karlović, proljetnih će dana ovaj prizor biti sve češći budući da dvadeset polaznika klanjske škole boćanja jedva čeka pogodnije uvjete za bacanje na otvorenom i daljnje učenje ovog tradicijskog sporta koji su dobili priliku zavoljeti. Nakon perioda sporadičnog rada s mlađim uzrastima, BK Sv. Rok lani je i formalno pokrenuo svoju omladinsku ekipu te odigrao svoju prvu sezonu u županijskoj kadetskoj ligi, a u godini u kojoj se obilježava velika, pedeseta godišnjica postojanja pripremaju se novi turniri i sportska događanja.Uspješni prvi koraci

– Kroz ljetne mjesece ovdje je inače znalo biti dosta djece koja neobavezno bacaju i mi smo na bljeskove radili s njima, ali nismo mogli organizirati nešto kontinuirano, raditi s njima korekcije pokreta ili im objašnjavati pravila. Krajem 2022. smo pokrenuli inicijativu, postavili dogovor s još dva licencirana trenera Draganom Vlaše i Marinom Šebelja i intenzivirali naš sportski rad. Sada su tu s nama uglavnom djeca iz naše osnovne škole te nešto srednjoškolaca. Oni imaju treninge dvaput tjedno, a mi ih podučavamo različitim disciplinama jer boćanje je raznovrstan sport, govore Sušnik i Karlović koji su zahvalili Boćarskom klubu Marinići što im je u zimskim mjesecima izašao u susret te omogućio dvoranu za treniranje. Da mladi Klanjci imaju perspektivu, pokazuju i rezultati njihove prve sezone u kadetskoj ligi PGŽ-a koju su odigrali u zajedničkoj ekipi s vršnjacima iz Marčelja. U uzrastu do 15 godina kombinirana je selekcija zauzela peto mjesto u konkurenciji 11 županijskih ekipa, a nositelji te ekipe bili su 14-ogodišnji Dominik Simčić i 15-ogodišnji David Pekar.– U klubu nas uče klasične i tehničke discipline boćanja. Kod klasičnih se učimo kako »koštat«, tj. boću približiti bulinu, a ako je druga boća preblizu kako ju »zbit« i riješiti je se. U tehničkim učimo brzinsko izbijanje, trči se gore-dolje u dva smjera i natječe se tko će više boća pogoditi u pet minuta, kažu David i Dominik koji se boćanjem bave godinu i pol, odnosno godinu dana.

Za Davida Pekara, koji je u tom razdoblju stigao i do statusa mladog reprezentativca, boćanje je osim ljubavi i dio obiteljske tradicije s obzirom na to da su njegov otac i tetak često na jogu. Uz to, ovaj je srednjoškolac već promoviran i u člana seniorske momčadi u kojoj se natječe kada natjecanja za njegov uzrast miruju.

– Dogodilo se da su me odmah uzeli u seniorsku ekipu čim sam počeo boćati, meni je to super, samo se ulaže dosta vremena. Uz školu, treninge boćanja i treniranje nogometa to je malo teško uskladiti jer kada igramo Prvu Hrvatsku boćarsku ligu – sjever znamo otići i do Osijeka. Boćanje u Klani traje već toliko godina i sigurno bi se tako trebalo nastaviti, bilo bi lijepo da nas barem pet-šest ostane igrati za seniorsku momčad. Jer kada u boćanju ostariš, onda ti treba omladina da nadomjesti ove starije, govori David, već sada igrač sa zavidnom vještinom izbijanja.

Stvaranje mlade baze

Za vrijeme jednogodišnjeg postojanja škole, i nešto mlađi klanjski boćari postigli su zapažene rezultate. Na petoj županijskoj manifestaciji »Miće boćarice i boćari u akciji« ekipa BK Sv. Rok osvojila je prvo mjesto u ukupnoj konkurenciji, dok je Helena Marinac bila najbolja u preciznom izbijanju za uzrast od 10 do 12 godina. Također, u kategoriji od 8 do 10 godina prva su mjesta osvojili Klanjci Niko Buterin u bližanju te Franko Pavinčić u izbijanju, dok se na jednom od prethodnih turnira kao najbolji koštador i izbijač do 8 godina pokazao Thiago Milinović.– Naš će klub ponovo biti domaćin ove manifestacije pod organizacijom županijskog boćarskog saveza 30. svibnja. Očekuje se stotinjak najmlađih natjecatelja koji se natječu u više disciplina, a najbolji će ponovo dobiti pehare, kaže Herman Sušnik. Franko Karlović napominje:

– Najbitnije je da se djeca masovnije javljaju u boćanje, natječu u tim uzrastima i da boćanje zavole, da posjećuju jog i dobiju tu naviku. Naši seniori su to prihvatili i pozitivno tretiraju našu djecu. Klana je mala sredina, imamo malo djece, a za sportove pored nogometa ostaje malo interesa. No želim apostrofirati da je boćanje jako kvalitetan sekundarni sport koji može egzistirati uz druge. Biti vrhunski boćar danas iziskuje i neke atletske predispozicije. Nećemo svi postati vrhunski boćari, ali važno je da stvorimo širu bazu iz koje bi tu i tamo netko mogao izroniti i postati seniorski igrač. Naš županijski savez u kom sam član odbora dosta intenzivno naglašava potrebu rada s mladima, a imamo i projekte vezane uz europske fondove kao što je »Boccia, pljočka and bulin« gdje EU prati i ulaže u očuvanje tradicijskih sportova.

Pedeset godina kluba

Kako navode naši sugovornici, ideja je da se boćanje među djecom u Klani popularizira i dalje. Proljetni plan za nastavak rada sa sadašnjim i budućim igračima uključuje i organizaciju dana boćanja u suradnji s OŠ Klana s ciljem promocije i predočavanja boćarskih disciplina. No i pored spomenutih proljetnih aktivnosti i turnira, pred majhanim boćarima, dvadesetak aktivnih seniorskih članova te još većim brojem simpatizera i pratitelja predstoji veselo i događajima bogato ljeto.

– Ove godine slavimo 50 godina kluba, tu ćemo obljetnicu obilježiti u lipnju s malo govorancije i malo sporta. To je vrijedna obljetnica jer nema puno boćarskih klubova u našoj županiji s toliko godina. Isto tako, u 7. mjesecu ćemo opet organizirati naš tradicionalni, međunarodni turnir Boće Open koji će se održati po 27. put. Osim najava, ovu bih priliku htio iskoristiti i da se zahvalim općini Klana, Hrvatskom boćarskom savezu i županijskom boćarskom savezu što nas prate, što nas prepoznaju i što su nam pomogli financijskim sredstvima i opremom, zaključio je predsjednik Boćarskog kluba Sv. Rok Herman Sušnik.

Novi list 1. 4. 2024. Filip Brnelić
Foto: Mateo Levak

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>