Klana prodaje terene za gradnju u naselju Kalužica, poznate i cijene: “Puno je zainteresiranih”

Nekretnine se prodaju po prosječnoj cijeni od oko 37 eura po metru kvadratnom

Općinsko vijeće Klane većinom je glasova, sa sedam za i jednim suzdržanim, usvojilo odluku o prodaji nekretnina u vlasništvu Općine Klana u naselju Kalužica. Suzdržan u glasovanju bio je vijećnik Akcije mladih Igor Iskra, koji je to obrazložio osobnim razlozima. Predmet prodaje je devet nekretnina, u naravi šuma u dijelu naselja naziva Brgučići, povšrina od 761 do 1.099 metara kvadratnih, koji se prodaju u Klaužici koja pomalo postaje stambena zona.Nekretnine se prodaju po prosječnoj cijeni od oko 37 eura po metru kvadratnom, pa se cijene ponuđenih nekretnina, ovisno o površini, kreću od 29.300 do 36.200 eura. Ima puno zainteresiranih

– Nekretnine će biti prodane putem javnog natječaja. Imamo jako puno zainteresiranih, tako da vjerujemo da će sve nekretnine biti prodane u kratkom roku . Imamo još puno općinskih terena na prodaju, primjerice i jednu veliku parcelu na Predborštu, koja se treba isparcelirati u manje parcele, rekla je načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić.

U naselju Kalužica, koje postaje stambena zona, u kratkom roku prošle je godine prodano dvadeset terena za gradnju kuća, uglavnom mladim obiteljima s područja Klane, ali i iz okolice. Tereni su prodavani po cijeni od 25 eura po »kvadratu«, površine svaki od 800 do tisuću kvadratnih metara. Općina Klana nastavlja s razvojem tog prostora, posebice zbog pojačanog interesa za doseljavanjem na području Klane, pa su tako, nakon parcelacije terena i izrađene procjene tržišne vrijednosti od strane ovlaštenog stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo i procjenu nekretnina, u prodaju stavljene ove nove nekretnine.

U novom naselju Kalužica naveliko se gradi, niču novi stambeni objekti, većina njih i s bazenima. Međutim, kako ne bi došlo do apartmanizacije ili prenapučenosti tog prostora koji krasi zelenilo, svjež zrak, čista priroda i mir, Općina Klana ograničila je prostornim planom stambenu gradnju na obiteljske jednostambene na 750 i dvostambene objekte na 900 »kvadrata«. Sve to s ciljem i da se ne mijenja izgled tog stambenog naselja.

Uvjeti držanja pasa i mačaka

Klanjski su vijećnici bili jednoglasni u donošenju prvih izmjena i dopuna odluke o uvjetima i načinu držanja pasa i mačaka i ostalih kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštemim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama. Kako je u obrazloženju odluke rekla načelnica Željka Šarčević Grgić, Općinsko vijeće Klane donijelo je ovu odluku koja je poslana u Ministarstvo poljoprivrede, a koje se očitovalo dopisom u kojem je zatražilo da se obave neke izmjene i dopune same odluke.

– Uglavnom je riječ o promjenama u određenim nazivljima, a glavna se promjena odnosi na kontrolu razmnožavanja pasa i mačaka koja je na području naše općine obavezna i provodi se trajnom sterilizacijom. No, trajna sterilizacija se odnosi isključivo na napuštene ili izgubljene životinje, a ne na kućne ljubimce poznatih vlasnika, čija je kontrola razmnožavanja stavljena u obvezu vlasnika, a kontrola izvršenja tih obveza u nadležnost veterinarske inspekcije.

Utvrđene su i prekršajne odredbe za postupanje protivno odredbama ove odluke, koje se kreću od pedeset do 300 eura, rekla je Šarčević Grgić.

Što s projektima Urbane aglomeracije?

Tijekom vijećničkog sata, vijećnica HDZ-a Sanja Sušnik pitala je u kojoj je fazi boćalište, Igora Iskru iz Akcije mladih zanimalo je koliko će činjenica da je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Rijeke gradonačelnik Marko Filipović povukao prijedlog riječke aglomeracije, zbog čega je upitno bespovratnih 55 milijuna eura, utjecati na najavljeni projekt Općine Klana i Grada Kastva o uređenju biciklističkih staza i šetnica, dok je HDZ-ovac Marijan Zubalj pitao ima li novosti oko Radne zone Kunfin.

– Što se tiče boćališta, nakon sastanka u Zavodu za prostorno planiranje neke su aktivnosti pokrenute, kreće izrada projektne dokumentacije. Vezano za projekt uređenja biciklističkih staza i šetnica, nemam novih informacija, o povlačenju prijedloga riječke aglomeracije doznala sam iz medija. Međutim, naš je projekt spreman i prema prijašnjim dogovorima i najavama ide na natječaj planiran za treći kvartal ove godine. Za Radnu zonu Kunfin mogu reći da je prošli tjedan u Saboru bilo prvo čitanje zakona po kojem će se definirati uvjeti otkupa drvne građe s područja na kojem bi se gradila zona, rekla je klanjska načelnica Željka Šarčević Grgić.

Novi list 14. 2. 2024. Sanja Gašpert
Foto: Ilustracija: Sergej Drechsler

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>