Klanjci ove godine bili “Aktivni u zajednici”, evo što su sve ostvarili

Angažirali su se i napravili projekt koji će ostati zauvijek, a to je šetnica prema Gradini

KLANA Općina Klana te pojedine udruge s klanjskog područja ove su godine bili uključeni u Program Aktivni u zajednici Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, koji su predstavili u Lovačkoj kući na Liscu, a svojom prezentacijom su im se pridružile i predstavnice Istarske županije. Program Aktivni u zajednici financiran je iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva te se od 2018. godine provodi na teritoriju pet hrvatskih županija.– Program se provodi od 2018. godine na području pet županija: Primorsko-goranske, Istarske, Karlovačke, Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke. Od tad je kroz Program Aktivni u zajednici provedeno više od 50 društvenih programa, u koje se uključilo više od 5000 direktnih korisnika te 512 volontera, rekla je Tadea Licul, predstavnica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Istarske županije.Ponosni na grupu

Željka Šarčević Grgić, načelnica Općine Klana, pozdravila je samostalno uključivanje građana u razne aktivnosti, čiji su ishodi na dobrobit čitavoj lokalnoj zajednici.

– Drago mi je što smo danas domaćini programa Aktivni u zajednici, koji je hvalevrijedan jer je spona između lokalne samouprave te onih aktivnih u zajednici.

Ponosna sam na našu grupu, koja se zaista angažirala i napravila projekt koji će ostati zauvijek, a to je šetnica prema Gradini.Sve je započelo na inicijativu Tamare Sremec, koja je pozvala Ivanu Marinčić, voditeljicu Odsjeka za društvene djelatnosti Općine Klana, i mene da sudjelujemo na projektu, rekla je načelnica Šarčević Grgić, a sudionica Aktivne Klane Tamara Sremec je predstavila odrađenu aktivnost na volonterskoj bazi.

Obnovili put prema Gradini

– Jako sam zadovoljna da smo odradili projekt u koji su se uključili građani Općine Klana, gdje smo put koji ide iz centra Klane prema Gradini obnovili i tako mu dali dodatnu vrijednost te došli do novih povijesnih saznanja i u konačnici napravili nešto na korist cijele zajednice.

Moja uloga je bila da pomognem da se Općina Klana uključi u projekt Aktivni u zajednici, a moj doprinos da pomognem da se resursi zajednice prilagode novim okolnostima, objasnila je Sremec.

Nakon predstavljanja programa, dr sc. Tea Perinčić, muzejska savjetnica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, održala je predavanje na temu “Aktivacija potencijala lokalne zajednice – primjeri dobre prakse iz rada Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka”.

 

Marin Bolić, Novi list 12. 11. 2023.
Foto - Marko Gracin

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>