Obnova klanjske kino sale napreduje i bolje od očekivanog. Za otvorenje se planira nešto posebno

Kako smo u posjedu starih kino vrpci, svakako imamo u planu napraviti jednu starinsku kino projekciju, kaže načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić

KLANA U tijeku je obnova klanjske kino sale, koja, prema informacijama iz Općine Klana, napreduje bolje od očekivanog.

– Jako smo zadovoljni radovima, sve ide prema planu. Kino sala konačno će biti obnovljena, ružni tepisoni sa zidova su skinuti nakon osamdeset godina. Tijekom obnove želimo zadržati štih talijanske gradnje, ali želimo dvoranu oplemeniti novim, svijetlim materijalima.


Kino sala

Drvenariju smo ostavili kakva je nekada bila, ostavili smo i raritetni strop, a uz to imamo i raritetno kino platno za projekciju, kao i kino projektor, koje su u potpunosti očuvani. Radovi bi trebali biti gotovi početkom siječnja.

Kako smo u posjedu starih kino vrpci, svakako imamo u planu napraviti jednu starinsku kino projekciju, kaže načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić, dodajući kako kino sala služi za sve društvene potrebe, a tako će biti i nakon obnove, odnosno, bit će to i dalje mjesto raznih društvenih događanja, a na raspolaganju će biti i udrugama i svim mještanima.

Općina Klana s ovim novim radovima nastavlja s obnovom kinosale, točnije prostora društvenog doma koji se nalazi u centru Klane. U kolovozu je potpisan ugovor između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Općine Klana o uređenju unutrašnjosti kino sale, točnije »adaptaciji interijera javne zgrade na adresi Klana 36, Klana – društveni dom«, kako piše u ugovoru.

Tim ugovorom Ministarstvo je Općini Klana osiguralo 42 tisuće eura, a dio sredstava za ovaj projekt osigurala je i Općina Klana. Kinosala nekad je bila u vrlo derutnom stanju, pa je Općina Klana prije nekoliko godina počela s njezinom obnovom, kako bi ovaj prostor ponovo postao centar društvenih događanja u Klani.

Naime, u njoj su se održavali razni susreti, od sjednica vijeća, raznih kulturnih manifestacija, predstava, koncerata, zabava i izložbi. Kako je s godinama postala derutna, Općina Klana započela je njezinu potpunu obnovu.

Prije dvije godine potpuno je promijenjen krov koji je prokišnjavao, a prošle godine i stolarija te su se u njoj nakon dugo vremena počeli odvijati kulturni i zabavni programi. Osim toga, Općina Klana uložila je i u postavljanje usporivača prometa, odnosno »ležećeg policajca« koji će uvelike utjecati na sigurnost pješaka u prometu, naročito školske djece.

 

Sanja Gašpert, Novi list 27. 11. 2023.
Foto - Općina Klana

©SANDRO PRINC 2019


<< Pop Up 1 - Enter Your Content Here >>