Klanjska narodna nošnja

Klanjska narodna nošnja djevojaka i mladića razlikuje se od nošnje oženjenog čovjeka i udane žene. Djevojke su nosile bjelinu izvezenu domaćim „rikamom“ od vune. Udane žene nosile su haljine sure (tamnosive boje) izvezene čipkom. Na glavi su i udane i neudane nosile kapu, takozvanu peču. Zimi su nosile šurku – strukirani  do koljena dugi kaputtamnoplave ili  crvene boje ukrašenu na dnu krila boćicama (kuglicama) kakve su nekada stavljali na korombač, a boćice su visjele na pedalj dugim vezicama. Niz leđa su bile prošivene metalne šipke. Tako šivena šurka ličila je na građansku šurku.

Dijelovi djevojačke nošnje  se zovu:

kitalj - podsuknja (kitalj obrubljen trokutastom čipkom), to je podsuknja sa rukavima
sarza – haljina koja se oblači preko glave, nosi se preko podsuknje. Sarza je po rubu  ukrašena izvezenim crveno bijelim i plavo bijelim ružama (narikamanin)
kecelj – pregača, (travers), crvene ili plave boje sa velikom mašnom, obrubljen s kamufon
žoki – bijele vunene pletene čarape
postoli – cipele
Na glavi su djevojke nosile bareticu (kapicu) koja se uhvatila sa pletenicama. Preko toga se je stavljala peča koja se je pričvrstila iglama. Od nakita su djevojke nosile luštrine(morčići na lančiću) i  naušnice na morčiće.

Nošnja udane žene:

kitalj – identičan
Na glavi facov (marama) i na glavi peča. Marama se vezivala na tjemenu. 
Sarza je od surog materijala, boje od pepeljaste do smeđe. Bijela čipka s mačkicama. Kecelj je bio bijeli.

Dijelovi nošnje mladića:

brageše – hlače bijele boje
pâs – pojas krpeni, crni, sa resama do koljena
stomanja – košulja bijele boje, oblačila se preko glave, širokih rukava, vezivala se ispod vrata. Neke su imale i ovratnike.
koretić – prsluk, lajbek bez rukava za ljeto, s rukavima za zimu, smeđe boje obrubljen sa zelenim ili zlatnožutim kordunom (špagom)
Na glavi su mladići nosili baretu (kapu), a bili su obuveni u škornje (čizme). U rukama su nosili palaš, sjekiricu napravljenu kao pomagalo za hodanje.

Nošnja oženjenog muškarca:

stomanjakoretić i pas kao kod mladića. Na glavi su nosili klobuk (šešir) koji se vezivao ispod brade. Bili su obuveni u niske čizme i žoke ili bičve, čarape do pedalj ispod koljena koji se nisu obuvali kao danas, nego su se s vanjske strane zakopčavali s ažulicami (kopčicama). Gospodar kuće nosio je kregljaču (štap)

Za vrijeme velikih zima i mladići i oženjeni muškarci nosili su smeđi kaput, takozvani gunj, bez rukava, nešto kao pelerina s kapuljačom, do poda i na lijevom uhu su nosili morčića.